A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.13-20-2021-00015

A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.13-20-2021-00015

A kedvezményezett neve: HANA-PLAST GROUP Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Termék- és technológiafejlesztés a Hana-Plast Group Kft-nél

Maximális elszámolható összköltség: 93 490 436 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 45 %

A projekt befejezési dátuma: 2022.04.08.

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.13-20-2021-00015

 

A HANA-PLAST GROUP Kft. elsősorban a többször használatos műanyag poharak (repohár, újrapohár) gyártására specializálódott, ami komoly innovációs-technológiai lehetőségekkel és tudásigénnyel is rendelkezik egyben. A cég küldetése, hogy napjaink globalizációs folyamataiban bekövetkező egyutas csomagolóanyagok, mint például a polisztirol, polipropilén, PLA vagy akár a papírpohár leváltásának, betiltásának következményeképpen, megfelelő minőségű és értékű helyettesítő termékeket biztosítani tudjon ügyfelei számára.

Cégfilozófiánk alapja, hogy kizárólag olyan minőségi termékeket gyártunk és forgalmazunk, aminek élettartama hosszútávú, többszöri használat után sem válik hulladékká.

Cégünk 2012-es megalakulásakor a célkitűzés az volt, hogy legyen Magyarországon egy olyan társaság, amely a magyar vendéglátás és fesztiválipar igényeit kielégítő terméket gyárt. A legfontosabb célkitűzések egyike volt az is, hogy a társaság egy úgynevezett komplex pohárnyomtatási tevékenységet végző üzemmé váljon, azaz saját termékekkel, saját fejlesztéssel, saját szerszámokkal, korszerű, hatékony gyártóberendezésekkel rendelkezzen, ehhez igazodóan saját piackutatással – értékesítéssel működjön.

Termékcsaládunk jelenleg 5 különböző űrmértékű (0,5 dl, 2,5 dl, 3 dl, 4 dl, 5 dl), vastagfalú, mosható, fröccsöntött repoharat tartalmaz. Szitatechnológiánál, igény szerint, a megrendelő által kívánt grafikai elemeket a pohár felületére nyomtatjuk, ezáltal egyedi terméket hozunk létre. Méretenként 15 alapszínből választhatnak vevőink, a nyomtatott grafika színei pedig a vevő által meghatározott színkódok alapján kerülnek kikeverésre. Másik gyártási eljárásunk az ún. IML technológia. Az IML-fotónyomási eljárás egy magas színvonalú folyamat, amelyen keresztül egy fotórealisztikusan nyomtatott kép kerül a pohárra. A grafikát először egy sík műanyag fóliára nyomtatjuk, majd ez a fólia bekerül a fröccsöntő formájába és ezt követően eggyé válik a befecskendezett műanyaggal.

A poharakon kívül gyártunk kiegészítőket is, mint pohártartó, ami a poharaink méretéhez tervezett tartóeszköz, a pohár tárolását, kézben tartását megkönnyítő termék.

A jelen projekt fejlesztési koncepciója az egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő késztermékek, esetünkben a többször használatos (ún. repohár), gyártásához kapcsolódott.

A beruházás fókuszpontjába egy komplex termékfejlesztési csomagot helyeztünk, mellyel a termékportfóliónkban szereplő 0,5, 2,5, 3, 4 és 5 dl-es repoharak mellé további 5 új modellt tudunk bevezetni. Ezzel a kibővített palettával akár a konkurens nemzetközi cégekkel is képesek leszünk felvenni versenyt. Az egyes alapszínek és modellek kombinálásával vevőink közel 150 cikkből választhatják majd ki a számukra megfelelőt.

Az új fröccsöntőszerszámok kiszolgálása szükségessé tette egy új fröccsöntőgép beszerzését, mellyel jelentősen tudjuk növelni a jelenleg elérhető kapacitásainkat, ezek bővítése a növekvő nemzetközi kereslet miatt is indokolt.

Az egyre komplexebb vevői igények kielégítése érdekében egy eddig nem alkalmazott digitális nyomtatási technológiát is bevezetünk.

A tervezett fejlesztés eredményeképpen olyan komplex termékpaletta gyártása valósul meg, amivel alternatívát tudunk kínálni a vendéglátóiparban használt valamennyi egyszer használatos csomagolóanyaggal szemben. (Sörös-, boros-, koktélos-, kávéspoharak). Az új termékek fejlesztése és típusvizsgálati tanúsításuk eredményeképpen exportlehetőségeink jelentős mértékben javulnak, hatékonyan csatlakozhatunk be a nemzetközi zöldgazdaság vérkeringésébe. Az új fröccsöntési és dekorálási technológiák bevezetése hatékonyabb készletgazdálkodást és flexibilis gyártási megoldásokat tesznek lehetővé, magas fokú automatizáltág mellett. Az elhasználódott termékeket ügyfeleink kérése elszállítjuk, majd visszadaráljuk. A re-granulált darákból kiegészítő termékeket gyártunk.

A projekt fizikai befejezésének időpontjára a tervezett fejlesztés alábbi tevékenységei lezárultak:

1. Az előminősítésen elfogadott új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása tevékenységen belül az alábbiak valósultak meg: HPTO3 fröccsszerszám, HPKO3 fröccsszerszám, HPIiOS55 IML szerszám, HPeO5 IML szerszám, HPO012 pohár szerszám modul alkatrész, HPeO025 Fröccs szerszám, Design 3sixty bottle printer beszerzése.

2. Meglévő beltéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása.

3. Információs technológia-fejlesztés megvalósítása, szoftverek beszerzése: SOLIDWORKSO 3D CAD szoftver, KeyShotPro.